Angol tanulás munka mellett

Angol tanulás munka mellett – az időhiány ne legyen akadály!

A legtöbb ember egyetért azzal, hogy az angol nyelv az üzleti életben egyre fontosabb. Sokan érzik kellemetlennek a nyelvtudás hiányát. Még ha jól megértik is az írott nyelvet, mások előtt mégsem mernek megszólalni angolul. Akinek hiányzik a megfelelő nyelvtudása, kénytelen munka mellett tanulni angolul. És itt jön be az időhiány problémája. A nyelvtanuláshoz bizony idő kell, naponta időt kell szánni rá, hónapokon keresztül. Ez a bejegyzés arról szól, hogyan valósítható meg az angol tanulás munka mellett, hogyan szerezhetsz belátható időn belül megfelelő nyelvtudást!

 

Kinek kötelező az angol tanulás munka mellett?

Természetesen nem mindenkinek van szüksége az angol nyelvre és ezért nem aggasztja őket az angol tanulás munka mellett. A tapasztalat azt mutatja, hogy elég sokan tartoznak ebbe a körbe. Talán ők is szívesen beszélnének angolul, hiszen a nyelvtudás jól jöhet például külföldi nyaralás esetén. A munkahelyen azonban nincs szükségük az angol nyelvtudásra, így rendszerint a kemény munkával járó nyelvtanfolyamokat 2-3 hónap múlva abbahagyják.

Vannak, akik számára szinte kötelező az angol nyelvtudás. Például:

 • Azoknak a felső vezetőknek, akiktől elvárják, hogy színvonalasan beszéljen angolul, de hiányzik hozzá a nyelvtudásuk.
 • Akiknek fontos a karrier a munkahelyen, akik feljebb akarnak lépni és ehhez tudniuk kell angolul beszélni.
 • A megbízható szakértőknek, akiket nem ismernek el, mert nem tudják magukat angolul képviselni.
 • Azoknak a pályaváltóknak, akik külföldön vagy külföldi vállalatnál szeretnének elhelyezkedni.
 • A komolyan tanulni akaróknak, akik hajlandóak minimum 3 hónap komoly munkát rászánni a nyelvtudásuk fejlesztésére.

 

Nem mindegy azonban, milyen módszert választasz. Nyugodtan kijelenthetjük hogy nem fognak megtanulni angolul azok, akik

 • heti 1-2 óra nyelvtanulással szeretnének előre jutni.
 • kizárólag az interneten nézett filmekkel és YouTube videókkal tökéletesítenék beszédkészségüket.
 • ingyen szeretnének átfogó, komoly nyelvtanulási segédanyagokat.
 • alvás közben vagy relaxálva szeretnének megtanulni angolul.
 • hisznek abban, hogy egy nyelv két hét alatt megtanulható.

A nyelvtanuláshoz idő kell, de fontos, hogy ne tartson örökké. Ha karrier vagy munkavégzés céljából tanulod az angol nyelvet, egészen biztosan szeretnél már néhány hónapon belül használható angol tudáshoz jutni. Így aztán nem mindegy, milyen anyagot használsz és hogyan tanulsz angolul.

Angol tanulás munka mellett – használj online anyagokat!

angol tanulás munka mellett - ingázás közben is

A munka és család mellett problémát okoz, hogy akár 1-2 órára is elvonulj tanulni. Rendelkezésedre állnak azonban olyan töredék idők, amiket kihasználhatsz a munka melletti angol tanulásra. Ilyen például az ingázás, várakozás. A töredék időket csak akkor tudod kihasználni, ha az anyag mindig nálad van, vagyis kis méretű, könnyen hordozható. Olyan segédanyagot válassz, amit bárhová magaddal vihetsz, nem foglal helyet és könnyen használható. A könyvek, füzetek körülményesek, a telefonod viszont mindig nálad van, így online anyagokkal bármikor tanulhatsz angolul munka mellett is.

Tanulj minél többet hallás alapon

A munkahelyi angol nyelvtudással szemben elvárás, hogy értsd és beszéld is a nyelvet. A beszéd megértése akkor fejlődik, ha rengeteg hanganyagot használsz, így kinyílik a füled a különböző kiejtések, beszédsebesség megértésére. Gyorsul a beszédértési képességed is, hiszen a hallott beszéd megértésére nagyságrendekkel kevesebb időd van, mint az írott szöveg megfejtésére.

Azon túl, hogy sok hanganyagot használsz, előnyös, ha a tanfolyam, amit választasz, egyenesen ezekre épül. Az innen-onnan letöltött hanganyagok ugyanis nincsenek pedagógiailag, didaktikailag felépítve. Egy részét megérted, másik részét nem, a szókincsük nem igazodik a leggyakoribb, leghasznosabb kifejezések gyűjteményéhez, nehézségileg nem épülnek egymásra.

Ha viszont hanganyagok hallgatására épülő nyelvtanfolyamot választasz, két legyet ütsz egy csapásra:

 • a beszédértésed a kezdetektől fogva erősen fejlődik
 • a tanulást még rugalmasabban megoldhatod, hiszen szöveget hallgatni még autóvezetés közben, vagy a tömött buszon állva is tudsz.

Ha egyedül vagy, beszélj sokat, hangosan!

A sok aktív beszéd azt jelenti, hogy egy tanulási óra alatt 80-100 mondatot mondasz ki aktívan, hangosan, ami azt jelenti, hogy egy fél év alatt eljutsz 10.000 aktívan kimondott angol mondatig. Ezek között legyenek olyan kulcsmondatok, amik az ismétlés során rögzülnek benned és automatikusan tudod őket használni.

Vizsgálatok szerint az aktív tanulás, vagyis a tanult készségek használata megsokszorozza a tanulás hatékonyságát. A hallás útján megtanult mondatok azonnali aktív használata lerövidíti a hosszú távú memóriában történő rögzülés idejét és azonnal használható nyelvtudáshoz juttat téged.

Az angol tanulás munka mellett tehát akkor lesz igazán hatékony, ha az általad választott tananyag sok beszédgyakorlatot tartalmaz.

A Neo Angol Tanfolyamok ideálisak az otthoni tanuláshoz!

Az angol tanulás munka mellett sok előkészítést és keresgélést igényelhet, ha magad akarod összeállítani a tanulási programot. Ennél jóval egyszerűbb, ha olyan tanfolyamot választasz, amit eleve ilyen helyzetre dolgoztak ki. Van ilyen tanfolyam – a Neo Professional Angol Nyelvtanfolyamok.

A DynEd-del napi egy óra tanulással egy év alatt eljutsz a teljesen kezdő szintről a B2 szintig. Ez pedig már majdnem felsőfokú angol nyelvtudást jelent.

„2015. decemberében biztosan kihívás lett volna számomra egy 15-30 perces prezentáció megtartása angolul. Most a tanfolyam végén 2016. május közepén van egy ilyen feladatom egy külföldi megbeszélés kapcsán. Nincsen bennem feszültség amiatt, hogy angolul kell beszélnem egy hallgatóság előtt. Ez nekem komoly eredmény!”

Ferenc, vezető szakértő

Szeretnéd megtapasztalni, hogyan működik a Neo Professional Angol Nyelvtanfolyam? Minden kötelezettség nélkül kipróbálhatod!