Hogyan tanulhatsz gyorsan angolul?

Hogyan tanulhatsz gyorsan angolul?

Hogyan tanulhatsz gyorsan angolul és mi az, amit gyorsnak nevezhetünk? Meg lehet-e tanulni egy év, fél év vagy 3 hónap alatt egy új idegen nyelvet? Nagyon sok olyan hirdetést találsz, ami azt igéri, hogy egy idegen nyelvet akár néhány hét alatt is megtanulhatsz. Mennyi igaz ezekből és milyen gyorsan tanulhatsz meg angolul? Erről szól ez a bejegyzés.

Mi történik akkor, amikor valamit tanulunk?

A tanulás ugyanolyan biológiai folyamat, mint a fizikai állóképesség fejlesztése. A tanulás során az agyban levő neuronsejtek újra kötődnek, új idegpályák alakulnak ki, amelyeken keresztül az információ feldolgozása történik.

gyorsan angolul - agykozpont (1)

Mivel a tanulás kőkemény biológia, ezért megvan a maga időigénye. Nem nőhetsz gyorsabban, mint ahogy a biológia engedi. Az izomfejlődés vagy a motorikus képességek (pl. írás, kézimunka stb.) fejlődése sem gyorsítható korlátlanul. Az idegpályáknak ki kell alakulnia, az izomsejteknek gyarapodnia kell.

Ennek fényében tekints azokra a hirdetésekre, amik azt igérik, hogy két hét alatt megtanulsz bármely idegen nyelvet. Lehetséges ilyen gyorsan angolul megtanulni? Gondold meg, vajon lehetséges-e, hogy két hét alatt megtanulj egy teljesen új hangszeren játszani (főleg, ha soha nem játszottál még hangszeren azelőtt). Ez az elvárás egészen biztosan biológiai korlátokba ütközik.

Mi lehet az elvárt sebesség – mit jelent a gyors nyelvtanulás?

Az Európai Nyelvi Keretrendszer meghatározása szerint kb. 900-1200 tanulási órára van szükség ahhoz, hogy valaki elsajátítson középfokon egy idegen nyelvet. Ezek tapasztalati úton nyert adatok, sok ezer vizsgálati adat alapján.

Ez persze még nem felsőfokú vagy anyanyelvi szint, amit sokan „a nyelvtudás”-nak neveznek. De ezen a középfokú, B1-B2 szinten már munkát lehet vállalni külföldön vagy be lehet iratkozni egy főiskolára, egyetemre.

900 órát nyugodtan vehetsz normál tanulási időnek. És most matekozzunk egy kicsit: ha napi egy órát tanulsz angolul, mennyi idő alatt szeded össze a B2 szintű angol nyelvtudást? Ez bizony reálisan nézve 3 év. És ez még nem is lenne rossz időigény – hiszen a középiskolában 4 teljes éved volt egy idegen nyelvre.

A fenti számolás fényében gyors nyelvtanulásnak minősül minden olyan módszer, ami a 900 óránál gyorsabb. Az tanul meg gyorsan angolul, aki ennél a keretszámnál kevesebb idő alatt célba ér. Ha pl. 500 óra alatt megtanulsz angolul, akkor igazán büszke lehetsz magadra.

Hogyan tanulhatsz gyorsan angolul?

A nyelvi központ idegpályáinak kialakulásához szükség van egy bizonyos időre. Ez az idő azonban lehet a minimálisnál jóval hosszabb is, ha nem a megfelelő módszert használod.

A kérdés tehát, hogy hogyan tanulhatsz gyorsan angolul, nagyon is jogos. A módszer továbbra is fontos kérdés, akkor is, ha reális elvárásokkal rendelkezel.

Ami a tanulást mindenképpen gyorsítja:

  • aktív tanulás, vagyis írj és beszélj hangosan angolul, minél többet
  • minél változatosabb feladatok megoldása
  • beszédközpontú tanulás, szavak helyett kifejezések és mondatok tanulása
  • multimédiás tanulás, ami egyszerre több érzékszervre hat – egyszerre látod és hallod az új nyelvi anyagot
  • motiváció – rendkívül fontos tényező a tanulásban. Keress olyan területet, ahol használni tudod az angol nyelvet.

Mi segíti a gyors angol tanulásodat?

Meglepő, de a legtöbb időveszteséget nem az új anyag megtanulásának nehézsége okozza. A legtöbb időveszteség a felejtésből adódik. A legnagyobb hiba a nyelvoktató anyagokban az, hogy alig tanultad meg az új anyagot, a következő leckében már másik új anyaggal találkozol. Így nincs ideje annak, hogy kialakuljon a már megtanultak automatikus használata. Az új anyag ezért kioltja a régit, mire végigérsz a leckéken, kezdheted előlről a tanulást.

Gyorsan angolul úgy fogsz megtanulni, ha az ismétléseket eleve betervezed. Ha inkább többet gyakorolsz és látszólag lassabban haladsz, de ezzel kiküszöbölöd a felejtést.

Az is segít, ha megfelelően kombinálod a nyelvi készségek fejlesztését – vagyis nem hanyagolod el az aktív beszédet a beszédértés vagy az olvasás rovására.

Természetesen mindig vannak csodák és vannak nyelvzsenik.

A bizonyítottan leggyorsabb angol tanulási módszert azonban a Neo Angol Beszédfejlesztő App nyújtja neked. A Neo Angollal 360 óra tanulás alatt eljutsz a kezdőtől a B2 szintig. Egyetlen év alatt megtanulhatsz angolul beszélni, és ez megalapozott, teljesíthető haladási sebesség.


Ha többet szeretnél megtudni a Prémium Angol Beszédfejlesztő Appról, vedd fel velünk a kapcsolatot!