angol nyelvtanulás otthon

Angol nyelvtanulás otthon

Hogyan lehet beszédközpontú az otthoni nyelvtanulás? Milyen szabályokat érdemes követni és hogyan segíthet ebben egy erre a helyzetre fejlesztett szoftveres nyelvtanfolyam? Ez a bejegyzés megmutatja, hogyan lehet hatékony és beszédközpontú az angol nyelvtanulás otthon.

Angol nyelvtanulás otthon – nehezebb, mint aminek elsőre látszik!

angol online nyelvtanulás _02

Kétségtelen, hogy az otthoni angol nyelvtanulásnak hatalmas előnyei vannak – magad osztod be az idődet, nem kell másokhoz igazodni és nem kell tanárhoz utazni sem. Sokszor nincs is más lehetőséged, hiszen elfoglalt emberként vagy vidéken élve sokszor egyszerűen lehetetlen beiktatni a rendszeres nyelviskolába járást.

A másik oldalról fájdalmasan hiányzik a motiváció, a visszajelzés és az irányítás, amit egy tanár adhat neked. Nincs, aki korrigálja a kiejtésedet, senki nem néz rád biztatóan, amikor a szavakat keresed és nem ad tippet egy-egy nehezebb téma megfogalmazásához.

Az angol nyelvtanulás otthon ezért nagyon sokszor kudarcba fullad – megveszed a tankönyveket, letöltesz egy online anyagot és egy darabig tanulsz is. Eleinte minden nap, később ritkábban – a tanulási egységek közötti szünetek egyre hosszabbak lesznek. Végül azt veszed észre, hogy hónapok teltek el az utolsó angol tanulási óra óta.

1. Időmennyiség és rendszeresség – vedd komolyan a nyelvtanulást!

angol nyelvtanulás otthon - idő

Először kalkuláljunk egy kicsit. Mennyi az az idő, ami alatt egy nyelvet meg lehet tanulni? Az Egységes Európai Referenciakeret szerint egy idegen nyelv középfokú elsajátításához 600-700 óra tanulásra van szükség. Ez azt jelenti, hogy napi egy óra tanulással kb. két év az, amennyi időre szükség van egy stabil nyelvtudás eléréséhez.

Vajon ez a két év mennyivel lesz hosszabb, ha nem napi egy órát, hanem csak napi fél órát vagy 20 percet tanulsz? Márpedig már napi fél óra nyelvtanulást is intenzív tanulásnak képes megélni az ember, hiszen minden nap foglalkozik a nyelvvel. Innen nézve érthető, hogyan tanulhatsz angolul akár 10 éven keresztül is anélkül, hogy stabil, beszédszintű angol nyelvtudásra tennél szert.

Ha belátható időn belül jól meg akarsz tanulni egy nyelvet, minimum 30 percet kell vele foglalkoznod naponta. Ez legjobban úgy fog menni, ha kihasználod a nap közben adódó töredék időket.

Ehhez jön még egy másik faktor, a rendszeresség. Az angol nyelvtanulás otthon csak akkor lehet hatékony, ha rendszeresen, vagyis legalább kétnaponta foglalkozol vele. Miért van ez így? Miért nem hatékony, ha a heti 5 óra tanulást egyetlen napon – mondjuk hétvégén – végzed el?

Ennek oka az idegsejtek kötődésében keresendő. Az angol nyelvtanulás otthon pontosan úgy működik, mint a fitnessz edzés otthon. Az idegsejteknek, éppen úgy, mint az izomsejteknek, rendszeres edzésre van szükségük ahhoz, hogy kialakuljanak a megfelelő idegpályák. Rendszeres impulzusok – vagyis napi tanulás – nélkül az éppen kialakult idegsejt kapcsolatok felbomlanak, a tanult anyag elfelejtődik, mintha soha nem is tanultál volna.

A mennyiség mellett tehát a gyakoriság, a rendszeresség is kulcsfontosságú. Vagy megtanulsz 1-3 év alatt egy nyelvet, vagy jó eséllyel soha nem tanulod meg.

 

2. Beszédközpontú angol nyelvtanulás otthon – használj hang- és filmfelvétel alapú tananyagot!

angol nyelvtanulás otthon - eszköz

Az angol nyelvtanulás otthon akkor sikerül jól, ha pontos célkitűzéssel rendelkezel: milyen célból tanulod a nyelvet és mire akarod később használni? Lehet, hogy csak olvasni akarsz a tanult nyelven, de az is lehet, hogy filmeket nézni vagy aktívan beszélni, esetleg munka közben használni.

Lehet, hogy nem is akarsz a tanult nyelven beszélni. Az otthoni angol nyelvtanulás célja nem mindig a nyelv beszédszintű használata – vannak, akik csak olvassák az angol nyelvet, szakirodalom vagy böngészés során. Ha csak olvasni – esetleg írni –  szeretnéd a nyelvet, akkor szinte mindegy, milyen módszerrel tanulsz. A tanfolyamok 90 %-a ugyanis még mindig írott szöveg alapon tanítja az idegen nyelvet. Vegyél egy akármilyen tankönyvet, rágd át magad rajta, majd olvass minél többet. A nyelvtudás jönni fog magától.

Ha beszélni szeretnéd a nyelvet, akkor már nem mindegy mivel tanulsz. Olyan tanfolyamot kell választanod, amelyik videókkal, hangfelvételekkel dolgozik. Minél több a videók és hangfelvételek, dialógusok aránya, annál jobb. Az a jó, ha először hallás útján találkozol a nyelvvel és azonnal próbálkozol az aktív beszéddel is.

Az aktív beszéd elsajátításának optimális sorrendje megegyezik a természetes beszédtanulással: először hallás alapján kell találkoznod a nyelvvel, majd aktív beszéddel gyakorolni azt. Csak utoljára jöhetnek az írott szövegek.

Persze sokan azt gondolják, hogy ez lehetetlen – pedig minden szobalány és pizzafutár, aki külföldre megy dolgozni, ezzel a módszerrel sajátítja el az idegen nyelvet. Megpróbálja megérteni, amit mondanak neki, majd megpróbál rá válaszolni. Meg is van az eredménye – az otthoni nyelvtanulókkal szemben egyetlen olyan angol nyelvterületen dolgozó bébiszittert sem fogsz találni, aki két év munka után ne beszélné folyékonyan az angol nyelvet.

3. Aktív beszédgyakorlás – az otthoni angol nyelvtanulás legnehezebb része

beszédközpontúság

Az angol nyelvtanulás otthon azért is nehezebb, mint a nyelviskolai, mert nincs kivel beszélgetni. Ez a különbség azonban gyorsan kisebb lesz, ha megnézed, valójában mennyit beszél egy tanuló egy nyelvórán. Ha egyéni nyelvórán veszel részt, akkor viszonylag többet – talán az óra 50%-át is aktív beszéddel töltheted. Ha csoportos a nyelvtanulás, akkor egy óra alatt jó, ha 15-20 mondatot kimondasz.

Ezt kellene az otthoni angol nyelvtanulás során túlszárnyalni. Néhány jól bevált eszközzel ez sikerülhet neked is.

  1. Először is dolgozz hangfelvételekkel. Minden nyelvtanfolyamhoz  jár minimum hanganyag is. A felvétel hallgatása közben figyelj arra, hogy ne legyen előtted a szöveg írásban is. Próbáld azonnal hallás után megérteni a szöveget – még ha ez nem is sikerül azonnal tökéletesen.
  2. Az első hallgatás után hallgasd meg többször ugyanazt a szöveget. Ez a gyakorlás második lépése, ahol megpróbálod a hallott szövegeket hangosan megismételni. Ehhez nyomj rá a szünet gombra és mondd vissza hangosan, amit hallottál! Ez már rengeteget jelent a beszédkészség fejlődésében.
  3. A harmadik lépés a kulcsmondatok, kulcskifejezések használata aktív beszédben. A nyelvtani feladatokat oldd meg hangosan beszélve, ne csak magadban gondolkodva.
  4. A negyedik lépés,hogy szembesülj a saját kiejtéseddel. Ehhez vedd fel a beszédedet és hallgasd vissza, milyen a kiejtésed. Hasonlítsd össze azt az eredeti beszéddel, úgy, hogy egymás mellett hallgatod meg a két hanganyagot. Ez fejleszti a kiejtésedet.
  5. Végül beszélj és gondolkodj napközben hangosan angolul, mondd ki például – mint egy kisgyerek – hogy éppen mint csinálsz, mire gondolsz. Beszélj azokról a témákról hangosan, amiket éppen tanulsz – időjárás, bevásárlás, szabadidő stb. Kitűnő gyakorlat ez autóvezetés közben is!

Ezek a gyakorlatok eleinte furcsák – de meg lehet szokni őket. Érdemes arra törekedni, hogy egy tanulási óra alatt 60-80 mondatot mondj ki hangosan saját magadnak. Az aktív beszédet csak aktív beszéddel lehet fejleszteni, olvasással és hallgatással sohasem. És ha akkor nem mersz megszólalni, ha senki sem hallja, hogyan fogsz megszólalni akkor, amikor mással beszélgetsz?

Kezdd el már az elején a hangos beszédet! Ne várj addig, amíg „megfelelő” lesz a tudásod!

 

4. Ismétlés a tudás anyja – ismételj tervezetten és tudatosan!

angol nyelvtanulás otthon - ismétlés

Az ismétlés tekintetében nincs különbség az otthoni angol nyelvtanulás és a nyelviskolai között. Komoly kutatások igazolják, hogy az új ismeretek először a rövid távú memóriába kerülnek. Csak ismételt megerősítés – vagyis ismétlés – után kerülnek be a középtávú és hosszútávú memóriába. A cél a hosszútávú memória, ehhez pedig ismételni kell.

Az ismétlés persze lassítja a tanulást. Minden leckét legalább háromszor kell elvégezned. Át kell ismételned, amikor már a következő leckét tanulod és akkor is, amikor kettővel előrébb jársz. Ez a lassúság azonban valójában gyorsítja az előrehaladást. Az így megtanult anyagot nem felejted el, nem kell később újra nulláról kezdened.

Sok tantárgyat – így a nyelvet is – azért nem tanultad meg az iskolában, mert a tananyag mindig előre haladt. Nem volt idő az ismétlésre, a megtanultakat elfelejtetted, így végső soron feleslegesen dolgoztál végig 8-12 évet. A régebbi anyagok elfelejtése egy idő után már az új anyag megtanulását is akadályozza. Nem csak a nyelveknél van ez így, hanem pl. a matematikánál is. Aki lemaradt általános iskola 4. osztályában, az nem fogja megérteni a gimnázium 4. osztályát sem.

Az angol nyelvtanulás otthon csak a tudatos ismétléssel lehet hatékony. Haladj lassabban, hogy gyorsabban érj célba!

 

5. Használd a nyelvet – naponta nézz felvételeket, hallgass hanganyagot, olvass szövegeket!

Az emberi agy lusta teremtmény – amire nincs szüksége, azt elfelejti. Csak azokat a készségeket őrzi meg, amikre valóban szüksége van, amit rendszeresen használ. Ilyen például az autóvezetés – a friss jogosítvány hamar semmit sem ér, ha nem ülsz rendszeresen autóba.

Keress magadnak olyan területet, ahol értelmesen használni tudod az angol nyelvet! Nézz számodra hasznos vagy szórakoztató videókat, keress információkat a neten angolul, találj magadnak angol nyelvű chatpartnert! Nyaralj külföldön és intézz minél több dolgot angolul!

Az angol nyelvtanulás otthon akkor lehet sikeres, ha használod is a tudásodat. Használd és élvezd amit már tudsz! Ha például angolul is megnézed a híreket, hamar össze fog jönni a napi egy óra angol nyelvhasználat!

 

+1 A leghatékonyabb angol nyelvtanulás otthon – használd a Neo Angol Beszédfejlesztő tanfolyamot!

DynEd Neo Professional - címkép

Ha betartod a fenti szabályokat, akkor az angol nyelvtanulás otthon a saját anyagaiddal is sikerülni fog. Van azonban egy olyan rendszer, ami megkönnyíti a szabályok alkalmazását, mivel tökéletesen a fenti alapelvekre épül. A Neo Angol Beszédfejlesztő Appról van szó, ami a világ legjobb angol nyelvtanulási módszere.

  • Teljes mértékben mobilra épül, ezért egy okostelefonnal bárhol kihasználhatod a töredék időket is – könnyebben összejön a napi egy óra.
  • A tanulás során pontokat gyűjtesz és a pontok alapján mindig pontosan tudni fogod hol tartasz, mennyit kell tanulnod.
  • Hallás alapján tanítja a nyelvet és a beszédfelismeréssel támogtja az aktív, hangos beszédet. Így beszédközpontúan fogsz tanulni.
  • Óránként 80-120 mondatot mondasz ki hangosan a neo angol tanulás során. Ez a mennyiség sokkal több, mint amit egy tanári órával elérhetsz.
  • Az tanulás folyamatát mesterséges intelligencia szabályozza, tehát mindig a neked megfelelő feladatokat kapod. Nem hagysz ki semmit és nem kell gondolkodnod azon, mit és mennyit kell ismételned.

Az angol nyelvtanulás otthon önállóan is lehetséges. A Neo Angol Nyelvtanfolyamokkal azonban háromszor gyorsabban haladsz előre. Az átlagos 750-900 tanulási óra helyett már 300-360 tanulási óra alatt eljuthatsz nulláról a középfokú, B1 tanulási szintre. Egyetlen év alatt célba érhetsz.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerkedj meg a prémium angol beszédfejlesztő applikációval!