Angol tanulás egyénileg – hogyan találj rá időt?

Az angol tanulás egyénileg sokak számára csábító alternatíva. Nem kell másokhoz alkalmazkodni, szabad időbeosztásban végezheted. Oda kell azonban figyelned arra, hogy elegendő időt tudj biztosítani az angol tanulásra. Ebben a cikkben néhány tippet kapsz arra, hogyan találj időt az angol tanulásra.

Angol tanulás egyénileg – az időgazdálkodás az előrehaladás kulcsa

Van egy angol mondás: tomorrow never comes – a holnap sosem jön el. Kevés kijelentés igaz jobban a nyelvtanulásra, mint ez az angol mondás. A legtöbb siker buktatója a halogatás – ma nem, holnap sem, sohasem. Az előrehaladás egyik kulcsa az időgazdálkodás. Be kell tervezned az angol tanulást, és ha már tudod, hogy mennyi időre van szükséged naponta, akkor meg kell találnod rá a szükséges időt.

Az angol tanulás egyénileg szerencsére nem olyan nehéz, ha megfigyeled, hol vannak a töredék idők nap közben, mely tevékenységeket tudsz elhalasztani és mikor tanulsz a leghatékonyabban.

1. Használd ki a töredék időket!

angol nyelvtanulás egyénileg - töredék idők kihasználása

Az időgazdálkodásban egyik kulcsa, hogy megpróbálod optimálisan végezni a napi feladataidat. Ez többek között azt jelenti, hogy megfigyeled, hol van a napodban olyan töredék idő, amit más, hosszabb tevékenységgel nem tudsz kitölteni. Ezt nyelvtanulásra is fordíthatod.

Mit nevezünk töredék időnek? Minden olyan időt, ami két fontosabb foglalkozás közben adódik és amit nem töltesz ki semmi hasznos dologgal:

 • ingázás
 • ebéd utáni inaktív idő
 • várakozás a postán, a hivatalban, a gyerekre az iskola előtt
 • hosszú sor a pénztár előtt
 • séta a munkahelyre
 • kutyasétáltatás
 • autóvezetés

Az angol tanulás egyénileg mindjárt sokkal hatékonyabb, ha találsz 10-20 olyan percet, amit töredék időnek nevezel. Már napi 30 perc nyelvtanulással is messzire jutsz és sok ember talál is ennyi töredék időt a napja során.

Ez derül ki ebből a visszajelzésből is:

„A munkahelyemre metróval utazom. Reggel és este 20 perc állt a rendelkezésemre, hogy elvégezzem azokat a feladatokat, amelyek nem igényeltek hangos beszédet. Így napi 40 percet tudtam angol tanulásra fordítani, ami hatalmas nyereség volt.”

Innen már csak az a kérdés, hogy az egyéni angol tanuláshoz olyan eszközöket használj,

2. Használd ki a szórakozással eltöltött időket!

angol nyelvtanulás - prioritások

Sokan nincsenek tudatában, mennyi időt töltenek el a neten szórakozás céljából. A vicces videók, a rémisztő hírek és a barátok fényképeinek megtekintése természetesen nem haszontalan – szórakoztató és pihentető. Ugyanez igaz a telefonos játékokra, az internetes hírportálok olvasására is.

Ha fontos neked az angol tanulás egyénileg, akkor állíts fel prioritási sorrendet! Először az angollal foglalkozz, és utána törődj más dolgokkal.

A javaslat mindössze ennyi:

 • néhány napig jegyezd fel magadnak, mennyi időt töltesz naponta az interneten puszta időtöltés céljából (hírportálok, szociális médiák, játékok)
 • határozd el, hogy minden olyan alkalommal, amikor időtöltés céljából indítanád el a netet, először egyéni angol tanulást végzel.  Végezz el 1-2 feladatot és csak utána kapcsolj át a szórakoztató jellegű internet használatra.

Lehet, hogy itt is találsz néhány percet naponta és ha ezeket egyéni angol tanulásra fordítod, hamar összejön a haladáshoz szükséges napi időmennyiség.

Ez a módszer akkor működik kiválóan, ha online anyagokkal dolgozol, hiszen a telefon, tablet, számítógép bekapcsolásával ezekhez is automatikusan hozzáférsz.

Íme egy visszajelzés, ami a prioritásokról szól.

„Naponta többször is rá szoktam menni a Facebookra és ott eltöltök 5-10 percet, néha többet is. Ezekből legalább kettőt kicseréltem a DynEd Angol tanulásra, így napi 20 percet találtam angol tanulásra anélkül, hogy bármit is veszítettem volna.”

 

3. Találd meg a legnyugodtabb, egyéni angol tanulásra fordítható napszakokat!

A módszer lényege, hogy ne az életedet igazítsd az angol tanuláshoz, hanem az angol tanulást az életritmusodhoz. Hol vannak azok a 20-30 percek, amik nyugodtak, amiket az angol tanulás idejére fel tudsz szabadítani?

 • reggel, miután elment a család és végre egyedül maradtál egy fél órára?
 • délután, amikor a munkából hazaérkezel és rendszerint te vagy az első?
 • beáldozod naponta a híradót és nyersz vele 30 percet?
 • nincs semmi a tévében és éppen ezért be sem kapcsolod?
 • este, lefekvés előtt, amikor minden elcsendesedett?

Ha találsz ilyen időt, akkor már csak döntés kérdése, hogy egyéni angol tanulásra fordítod-e. Ha komolyan gondolod a nyelvtanulást, akkor egészen biztosan sikerülni fog!

„Én csak tablettel tudok tanulni. Miután elaludtak a gyerekek én is ágyba dőlök és elalvás előtt még tanulok 30 percet. A feladatok ébren tartanak :)”

A mondás igaz: a holnap sosem jön el. Azt az angol tanulást, amit ma elmulasztottál, holnap már nem tudod pótolni. Ezért fontos, hogy ragadd meg a mai napot, mert ha a mai 20-40 perced elveszik, ennyivel későbbre tolódik az az idő, amikor már használni tudod az angol nyelvet

Napi 20 perc az évi 120 órát jelent. Ennyivel kerülhetsz közelebb a középfokú nyelvtudáshoz szükséges 600 óra tanuláshoz, ha megfogadod a fenti tanácsokat!

4. A Neo Angol nyelvtanfolyamok maximálisan támogatják az egyéni angol nyelvtanulást!

Az idő kihasználásához megfelelő eszközök is kellenek. A Neo Angol ilyen: rövid,10-30 perces tanulási egységekre épít, működik minden mobil eszközön, bárhol használható.  Mindig veled van, hogy a legkisebb szabad időt is kitölthesd angol tanulással, amikor csak akarod.

 • Tanulhatsz egy alkalommal akár 3-5 percet is. Így nap folyamán könnyebben összejön a 30 perc.
 • Bárhová magaddal viheted – tanulhatsz otthon, munkahelyen, az autódban, séta közben, vagy akár a fürdőszobában is.
 • Nem kell előkészítened semmit, a mesterséges intelligencia adja a feladatokat.
 • Visszajelzést kapsz a tanulás mennyiségéről, minőségéről.
 • Pontosan látod, mekkora utat tettél meg, hol tartasz és mennyit kell még tanulnod a következő nyelvvizsga szintig.